Debatindlæg

Naturpolitik og konkrete forslag til naturforbedring i Halsnæs Kommune

Naturpolitik og naturgenopretningsplan for Halsnæs kommune fra DN-Halsnæs
Naturen er i tilbagegang også i Halsnæs Kommune. Der skal store forbedringer til, hvis udviklingen skal vende. Det vigtigste er at give naturen plads, at skabe store sammenhængende naturområder. Naturpolitikken (oplæg A) og naturgenopretningsplanen (oplæg B) kan læses her.

Målet for den grønne trepartsaftale mellem Danmarks Naturfredningsforening, landbruget og regeringen er at udtage 250000 ha landbrugsjord til skov og udtag140000 ha lavbundsjord. Der afsættes 50 mia. kr. Når Folketinget udmønter aftalen, får kommunerne en nøglerolle. Regeringen og KL har allerede meldt ud, at kommunerne senest i 2025 skal udarbejde en omlægningsplan for landbruget. Det er vigtigt at Halsnæs kommune i budgettet for 2025 afsætter ressourcer til denne meget omfattende proces, det kan gøres fælles med den nye kommuneplan.

DN Halsnæs har 6 konkrete forslag til jordomlægning/naturgenopretning inden for følgende områder: skovrejsning, grundvandsparker, beskyttet naturtyper, et stort sammenhængende naturområde, spredningskorridor og vådbundsomlægningsområde

  • Skovrejsning mellem Grønnesse Skov og Ullerup Skov. (se kort 1)
  • Grundvandspark sydøst for Kappelhøjkilen. (Brederød) (se kort 2)
  • Beskyttede naturtyper såkaldte §3 beskyttet områder ved landsbyen Grimstrup. (se kort 3)
  • Et stort sammenhængende naturområde på Arrenæs der kan blive Danmarks første strengt beskyttet natur. (se kort 4A og 4B)
  • Realisering af spredningskorridor fra kommuneplanens Grønt Danmarkskort. Området syd for Store Havelse og sydvest ud til Roskilde Fjord ved Myrbjerg (se kort 5)
  • Oprettelse af sø og vådbundsområde ved Torup enge. (se kort 6)

Der skal en grundig analyse til for at afgøre om disse områder, er de bedst egnede til naturomlægning. Det er fx også oplagt at lave naturgenopretning langs Havelse å og Lyngby å. Hele processen skal forløbe i tæt dialog med lodsejerne herunder kompensationsbetaling.

Har du kommentar eller ideer til oplægget er du velkommen til at skrive til DN-Halsnæs på adressen  halsnaes@dn.dk">halsnaes@dn.dk

Foto: Danmarks Naturfredningsforening/Kristian Ørsted Pedersen - DN